Avkom etter Þokki frá Kýrholti vekker interesse!

(Hestafrèttir 28. februar)

Mange avls interesserte «så etter» hingsten Þokki frá Kýrholti når han reiste ut av Island, og det var ikke uten grunn. Þokki er en av de flotteste 5-gangs hingster (gædingur) som har kommet fram her på Island. Han er en av få som har fått 9,5 for form under rytter, og han fikk 8,73 i samlet karakter året 2007, der av 9,04 for rideegenskaper.

Det er nå klart at Þokki frá Kýrholti er en god avlshingst. Han har 58 bedømte avkom, på lik linje med Kràkur fra Blesastödum. Thokki har 119 poeng i Blup (avlsindeks) som betyr at han har tilfredsstilt kravene til hederspremie for avkom.

I vinter har flere avkom etter Þokki skapt interesse på konkurransebanen. Thyrla fra Bödmòdsstödum (Hinrik Bragason) og Oddur fra Breidholti (Àrni Björn Pàlsson) deltok i Ôlfusridehallen på Meistaradeildins 5-gangs konkurranse. Þokkisønnen Trymbill fra Stòra Àsi (Mette Mannseth) deltok i 4-gang i KS-deildin i uka som var.

I de siste årene har det kommet fram mange gode avkom etter Þokki på avlsvisninger og i konkurranser, der i blant gode hingster, som man håper kan bli sin fars arvtakere i avlsarbeidet på Island.

I ettertid er det artig å legge merke til at da Þokki var på sitt beste  var noen i tvil om hestens naturlige egenskaper, fordi noen ville takke Þorvaldur Árni Þorvaldsson for resultatene på avlsvisning. Þorvaldur trente og viste Þokki med stor kunst på sin tid, allikevel er det er ingen tvil om hingstens fremragende rideegenskaper og avlsverdi. Avkommene til Þokki er det beste bevis på hvor god han er.

 

 

Avkommene til Þokki frá Kýrholti vekker oppmerksomhet - artikkel hentet fra hestafrettir.is  ››